Smaruję biszkopt sekretnym kremem i zwijam. Oszalałam, gdy spróbowałam, a rodzina prosi o dokładkę
Ten wypiek to coś więcej niż zwykły biszkopt z kremem. Dzięki dodatkowi kokosa nadzienie zyskuje niepowtarzalną konsystencję i smak, a całość wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej łączy się z filiżanką kawy albo gorzkiej herbaty.
Jak przygotować roladę kokosową?
Zrobienie deseru wymaga upieczenia cienkiego biszkopta i przygotowania kremu śmietankowego z wiórkami kokosowymi. Aby był bardziej stabilny, dodaje się do niego serek mascarpone. Placek trzeba lekko przyrumienić z wierzchu, by w roladzie widoczne były ciemniejsze linie oddzielające krem od ciasta. Ważne jest także ścisłe zwinięcie rulonu i dokładne schłodzenie przed podaniem.
Przepis: Rolada kokosowa
Zawijane ciasto biszkoptowe z kremowym nadzieniem kokosowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 394 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Na masę:
- 400 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 180 g drobnych wiórków kokosowych
- 1-2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Pieczenie biszkoptuWyłóż blachę z piekarnika pergaminem do pieczenia i posmaruj masłem. Oddziel białka jajek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Wtedy ubijaj dalej i łyżka po łyżce dosypuj cukier, a następnie dodaj po jednym wszystkie żółtka. Przełóż ciasto na blachę, wyrównaj i od razu wstaw do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Przygotuj czystą ściereczkę większą od placka.
- Formowanie plackaGdy biszkopt się przyrumieni, wyjmij blachę, przykryj ściereczką i odwróć, by go wyjąć, po czym zdejmij pergamin. Wraz z materiałem zwiń placek w ścisły rulon i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie kremuUbij kremówkę z cukrem pudrem, dodając pod koniec mascarpone. Połącz dokładnie z 130 g wiórków kokosowych i likierem.
- Wykonanie roladyZimny biszkopt rozwiń i posmaruj większą częścią masy kokosowej, pozostawiając z boku 1-2 cm wolnego marginesu. Zwiń w ścisły rulon, zaczynając od przeciwległego boku. Roladę posmaruj resztą kremu i obsyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki łączeniem placka do dołu na co najmniej 4 godziny.
Jak zrobić masę kokosową do ciasta?
Klasyczna wersja masy w roladach i tortach to krem śmietankowo-kokosowy przygotowany jak w tym przepisie. Można też zrobić krem Raffaello z większej ilości wiórków gotowanych w mleczku kokosowym. Gdy wchłoną cały płyn, łączy się je na gorąco białą czekoladą i dodaje likier kokosowy. Po schłodzeniu dodaje się serek mascarpone zmiksowanym krótko z cukrem pudrem.
W lżejszym wydaniu deseru z gotowanych wiórków można zastąpić mleko kokosowe tym krowim. Innym trikiem na odjęcie kalorii jest przygotowanie masy z budyniu śmietankowego, do której dosypuje się kokosa. Niektórzy wrzucają także kawałek masła.
Nadzienie można zrobić ponadto z innych kombinacji składników, na przykład bez mascarpone, utrwalając śmietanę tak zwanym fiksem. Proszek dodaje się pod koniec jej ubijania, po czym miesza z wiórkami. Jest ponadto wersja bez śmietany, a za to z mleczkiem kokosowym z puszki. Do kremu używa się stałej części oddzielonej od płynu, który można wykorzystać w innym daniu. Ubija się ją z mascarpone i cukrem, po czym łączy z kokosem.
Jaki krem do rolady biszkoptowej?
Biszkopt można zwijać z wieloma słodkimi nadzieniami, takimi jak na przykład:
- krem czekoladowy z bitej śmietany, serka mascarpone i gorzkiej czekolady,
- krem orzechowy z masła orzechowego, mascarpone i białej czekolady,
- krem ze śmietany z galaretką albo żelatyną,
- bita śmietana ze świeżymi owocami,
- krem z budyniu z białą czekoladą,
- dżem owocowy (i osobno warstwa śmietany).